FAQ

Hoe werkt dat; mijn energiekosten gebruiken voor een verbouwing?

Als uw huis Nul op de Meter is, wekt het voortaan zijn eigen energie op. Dus de kosten die je vroeger betaalde voor energie en elektriciteit, hoef je nu niet meer te betalen. De renovatie moet natuurlijk wel betaald worden. Die kosten zijn ca. €45.000,- voor een Nul op de Meter renovatie. Als je de kosten van een gemiddelde energierekening van € 175,- per maand omzet in een verbouwingsregeling, financier je daarmee de verbouwing. Dan heb je een veel comfortabeler huis en blijven uw woonlasten gelijk.

Hoe kan het dat ik niet betaal en toch een beter huis krijg?

Nu betaal je een bedrag per maand aan energiekosten. Die maandelijkse kosten heb je niet meer als je uw huis slim laat Upgraden naar energieneutraal. Dus het geld dat je nu maandelijks kwijt bent aan energie, kun je gebruiken om deze verbouwing mee te betalen.

Ik ben van plan om nog 20 jaar hier te blijven wonen, is zo’n Upgradedan iets voor mij?

Als uw huis in een rijtje staat en in de periode 50-80 van de vorige eeuw gebouwd is, is het goed mogelijk dat het een goede investering voor je weggelegd is. Je hebt direct veel woonplezier van het comfort, het ziet er mooi uit en je lost veel onderhoudskwesties in een keer op. Daarnaast spaar je veel energiekosten uit en wordt uw huis meer waard.

Ik weet zeker dat ik volgend jaar ga verhuizen, is het dan een slimme investering?

Als je van plan bent om volgend jaar te verhuizen, is het natuurlijk de vraag of de nieuwe koper de waarde van de investering die je doet even hoog inschat als de kosten die je gemaakt hebt. De markt en ook de kopers moeten nog wennen aan het idee en de mogelijkheden van een woning die een Upgrade heeft gekregen. Waarschijnlijk is het beter om uw pijlen te richten op uw nieuwe (te verbouwen?) huis en de nieuwe koper op het spoor te zetten om zelf een Upgrade te laten doen.

Wat betekent Nul op de Meter?

Nul op de Meter wil heel in het kort zeggen dat er in een periode van een jaar niet meer energie verbruikt wordt dan uw huis zelf opwekt. Uw energiemeter staat dus op ‘Nul”. Dat heeft met uw huis en uiteraard met uw apparatuur en gedrag te maken.

Wat betekent energieneutraal?

Met de huidige technieken is het mogelijk een huis zo te bouwen of verbouwen dat het net zoveel energie opwekt als het verbruikt, of zelfs meer. Dit soort energieneutrale woningen hebben geen of een zeer lage energierekening en kunnen voor veel wooncomfort zorgen. Het tocht er niet, de vloeren voelen niet koud aan en er is steeds aanvoer van verse lucht. Energieneutrale huizen worden ook wel nulenergiewoning, energienulwoning, energiebalanswoning, zelfvoorzienende of autarke woning genoemd. In een zogenoemd ‘passiefhuis’ wordt meestal iets meer energie verbruikt dan opgewekt.

Een energieneutrale woning heeft weinig energie nodig, wekt zelf duurzame energie op en gebruikt energie efficiënt. In zo’n woning moeten allerlei bouwtechnieken en installaties nauwkeurig op elkaar worden afgestemd. Door bijvoorbeeld extra goede isolatie en kierdichting is er weinig verwarming nodig in de winter. Op sommige plekken in huis kan warmte teruggewonnen worden: bijvoorbeeld uit de lucht die de woning via het ventilatiesysteem verlaat of uit het weggestroomde douchewater. Een warmtepomp kan zeer energie-efficiënt de warmte leveren die verder nog nodig is.

(bron: milieucentraal.nl)

Wat merkt het klimaat hier eigenlijk van?
Het klimaat merkt hier heel veel van. Een groot percentage van de CO2 uitstoot is het gevolg van het verwarmen en koelen van huizen en gebouwen. Een energieneutraal verbruikt veel minder fossiele brandstoffen.

Oké, ik heb me geregistreerd omdat ik misschien mijn woning al als testwoning wil aanbieden. Wanneer kan ik aan de slag?
Heel fijn dat je hebt aangemeld. Vanaf januari wordt het mogelijk om de Upgrade aan te schaffen. Houdt ondertussen de nieuwsbrieven in de gaten, daarin vertellen we je alles over de ontwikkelingen rond het verbouwen naar energieneutraal. Via deze site houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Als jou gemeente actief is in deze landelijke afspraak dan kun je het via hen te horen krijgen van actuele plannen.

Wat gebeurt er met mijn huis als ik de Upgrade aanschaf?
Je koopt dan een Upgrade, een supersnelle renovatie met garantie. Binnen 10 werkdagen worden –afhankelijk van welke oplossing voor uw huis geschikt is- uw gevels en dak vervangen, dan wel flink geïsoleerd en uw technische installaties vernieuwd. Er zullen verschillende oplossingen te koop zijn en je kunt kiezen in kleur, afwerking en extra zaken, zoals meteen een aanpassing aan de grootte van jou huis, of bijvoorbeeld tuindeuren. Kijk bij voor/na foto’s hoe dit er uit kan zien.

Waarom geldt het niet voor alle huizen?
De samenstellers hebben de Upgrade zodanig ontwikkeld dat zoveel mogelijk huizen met een bepaalde bouw in aanmerking komen. Dit is vooral het woningtype rijtjeshuis uit de jaren 50-80 die over het algemeen slecht geïsoleerd zijn en waarvan de waarde, uitstraling en wooncomfort zodanig wordt verhoogd dat een zeer grote groep huiseigenaren hiervan gebruik kan maken. In de toekomst wordt het uiteraard voor steeds meer huistypes ontwikkeld en op de markt gebracht.

Kan ik ook mijn gewone verbouwing betalen uit mijn energierekening?
Als je van plan bent te verbouwen is dit het uitgelezen moment om uw huis meteen te Upgraden. Dan ben je sowieso beter uit dan wanneer jij alleen een reguliere verbouwing zou doen. Veel van de maatregelen die horen bij een Upgrade zorgen voor comfort en het toekomstbestendig maken van uw huis. En heb je nog een spaarpotje dan kun je ook uw andere woonwensen meteen in een keer laten realiseren. Maar de voorwaarde voor het laten financieren door uw energierekening is uiteraard een huis dat genoeg energie opwekt om uw verbruik te compenseren.

Zijn er al voorbeelden van deze Upgrade te zien?
Ja, er zijn steeds meer prototypes te zien. Kijk bij hoofdstuk Voor en na ter inspiratie.

Ik heb meerdere huizen, kan ik die allemaal energieneutraal maken?
U kunt de Upgrade voor al uw huizen aanschaffen, mits deze huizen aan de voorwaarden voldoen die je kan vinden op de site en je voor deze huizen energiekosten betaalt.

Als me registreer, verbind ik mij dan ergens aan?
Nee, je zit nergens aan vast. je geeft enkel aan dat je graag meer wilt weten over het energieneutraal verbouwen van uw huis of dat je benaderd wilt worden over de mogelijkheden om uw huis mee te laten doen aan de pilotfase.

Kan iemand mijn persoonsgegevens inzien?
Niemand buiten onze organisatie krijgt inzage in uw gegevens.

Wat gebeurt er met de persoonsgegevens die ik achterlaat?
Dit geeft ons goed inzicht in de interesse van huiseigenaren in Nederland in het verbouwen naar een huis zonder energierekening. Uw gegevens worden enkel gebruikt om de nieuwsbrief of andere gerichte (niet commerciële) informatie te versturen of om je te benaderen als je aangeeft mee te willen doen met de pilot. Hiermee houden we je op de hoogte van de recente ontwikkelingen rond verbouwen naar een energieneutrale woning.

Wat is de Deal Stroomversnelling precies?
De Deal Stroomversnelling Koopwoningen is een unieke samenwerking om op zeer grote schaal en met veel snelheid vraag en aanbod te creëren voor Nul op de Meter-verbouwingen van particuliere rijwoningen uit de periode 1950-1980. Een comfortabel en mooier huis zonder energiekosten en gefinancierd door de huidige energierekening. Dat is wat huiseigenaren wordt aangeboden. Meer dan 175 partijen zorgen ervoor dat het mogelijk wordt, er garantiecontracten bij horen en dat financiering mogelijk gaat worden. Voor een overzicht van alle partijen kijk ook op stroomversnellinkoopwoningen.nl